“HORNACHUELOS DOWNTOWN REACTIVATION” RETHINKING ARCHITECTURE COMPETITIONS 2016//SPAIN Concurso Internacional de ideas: Reactivacion Urbana de Hornachuelos-España ///Honorable Mention

“HORNACHUELOS DOWNTOWN REACTIVATION” RETHINKING ARCHITECTURE COMPETITIONS 2016//SPAIN
Concurso Internacional de ideas: Reactivacion Urbana de Hornachuelos-España //
Mencion de Honor/Honorable Mention
colaboradores:

IÑAKI RUIZ DE EGINO: OBRA ESCULTÓRICA TITULADA “BALANZA DE LA RAZÓN”/ UBICADA EN PLAZA PRINCIPAL.
TOMAS KENNY – MIKELE IRAZUSTA – ALBERTO SAIEGH – JULIAN GALLARDO – SEBASTIAN LOPEZ FERNANDEZ – FLORENCIA CABEZAS – PIERRE ROSERO – LEONARDO NICOLA
ASESOR ESPECIAL: LIC. JACQUELINE DARNOND

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

 memorial description:

Report of Urban Intervention Project in Hornachuelos. We are far from being able to get closer to understanding, the various factors that have contributed throughout history, to the problem of the current urban space in Hornachuelos.

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

We have tried in our proposal of urban intervention, to be able to approach to discover certain triggers that can contribute to give way to a new urban approach. A long-term contribution, which is to develop a comprehensive plan that seeks to redirect the urban functionality of the town without losing its essence, its identity. Rather, providing design criteria to enhance these aspects.

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//SpainCristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

 

 Through the use of ancient typologies, such as the “tapatroles” of Mudejar origin, these small “balconies” habitacles that control the visuals to the outside without being in it. This is implemented in the interventions of the old house of Guests, (now House Vecinal-Public Library). It is also the case of the intervention of the urban sector of the Ermita del Salvador, where we generate a large urban “furniture” where its enclosures are solved with the graphics that let natural light, inspired by the Filigranas of Mudéjar origin. Also in the intervention of the new solados of the circuit, they are used graphs of cut in the stone (sobre relief), inspired in filigranas of origin Mudejar in composition with graphisms of details of facades Platerescas.

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

 Present

We have detected the deterioration of urban spaces in Hornachuelos. A lack of a master plan with clear urban regulations, which is reflected in the functionality and appearance of urban spaces. Disintegration of the urban fabric in some sectors and lack of use of spaces for public use.
The problem of regulations that restrict the presence of cars in the public spaces of the town, reorganizing these. The absence of urban sectors for recreational-contemplative use, with this the lack of direct relation with the beautiful landscape of nature that surrounds Hornachuelos.
This is why as a first step we propose as a general plan to locate Hornachuelos within a touristic route bound for this region of Southern Spain. We propose a pedestrian circuit, by means of the intervention of new solados in natural stone of the region, and new design of general urban furniture. This circuit begins in the entrance of the town, comprising the streets: (Calle Mayor-La Palma and Caridad street). From the building of the Town Hall it takes direction towards the Main square, passing through the atrium of the Church of Santa Maria de Las Flores, (modification of entrance to the existing atrium), and with this, better accessibility to the square by means of stairs And optional ramp. From there, the circuit takes on greater spatial importance thanks to the creation of a rambla-esplanade of soles in natural wood, which connects the Main square with the Plaza de Armas. We propose a new crossing from the Rambla towards the Plaza de Armas, where this sector would become the end of the circuit, (space of recreation-contemplation: bar-urban furniture)

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//SpainCristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

The purpose of the creation of a rambla-esplanade is mainly the contemplative relationship of Hornahcuelos to the natural landscape, also by means of the pedestrian connection where it is possible to descend to the natural footpath by means of an elevator. There is also a large exhibition space (fairs of the town, location of a stage for concerts, if necessary) .-

INTERVENTION OF THE PUBLIC SPACE:
1-main square/ Esplanade-rambla: A new design of soles is proposed, where a space of circulation is differentiated towards the visuals of the landscape (natural wood flooring), and another sector of permanence and recreation, ), Where the new urban furniture will be located next to the sculptural piece “balance of reason”. Piece that thanks to its permeable morphology does not interrupt the visual ones, generating an added cultural value in the place and the attention of the pedestrian, before finding the surprise of the natural landscape of Hornachuelos.
2-Plaza de Armas: It is proposed to this place as the end of the pedestrian tour circuit Hornachuelos, where a small esplanade is located suggesting contemplative uses, permanence, eg. Bar-sector in the open air
3-Sector Ermita del Salvador: We intervene this existing sector, (plaza), making it a place of recreation and rest, through a structure of urban furniture. From the furniture (seats), we direct the visuals of the pedestrians towards the building of the Town Hall.
4-Nueva Mirador Square: The proposal is to restrict the current use of vehicular parking. We understand the importance of this public space incorporated to the new circuit serving as support also, to the new guest house next to the square, (casa calle La Palma n | 37).

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

 BUILDING INTERVENTION :

1-Former Guest House: Proposed New Neighborhood House and Public Library of Hornachuelos The intervention is proposed as a Neighborhood House and Public Library, for its high heritage value and testimony of cultural value for the inhabitants of Hornachuelos. It is involved in all levels of the house, especially on the first floor, where skylights emerge that illuminate the internal courtyards and new library. It is projected on the ground floor, among other uses, cultural workshops, and meeting room neighborhood. (See img mockup and planimetry in pivot panel).
2-House of Culture: Reform and extension in 3 level: creation of space for workshops of cultural activities, (panoramic to square and natural landscape). (See in main panel model).
3-Old house La Palma street 37: Proposal of a new guest house.
4-Restoration of façades in historic heritage houses within the tourist circuit. (See diagram in main panel).

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//SpainCristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

 Memoria de Proyecto de Intervención Urbana y Edilicia en Hornachuelos
 Lejos estamos de poder acercarnos a comprender a ciencia cierta, los diversos factores que han contribuido a lo largo de la historia, a la problemática del espacio urbano actual en Hornachuelos.

Hemos intentado en nuestra propuesta de intervención urbana, poder aproximarnos a descubrir ciertos disparadores que pueden contribuir a dar paso a un nuevo enfoque urbano. Un aporte a largo plazo, que radica en desarrollar un plan integral que trata de reconducir la funcionalidad urbana del poblado sin perder su esencia, su identidad.
Mas bien aportando criterios de diseño para potenciar estos aspectos.

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

Por medio de la utilización de antiguas tipologías, como los “tapatroles” de origen ÁArabe, estos pequeños “balcones” habitáculos que controlan las visuales al exterior sin estar en ello. Esto se implementa en las intervenciones de la antigua casa de Huéspedes, (ahora Casa Vecinal-Biblioteca Pública). También es el caso de la intervención del sector urbano de la Ermita del Salvador, donde generamos un gran “mobiliario” urbano donde sus cerramientos, están resueltos con el grafismo que deja pasar la luz natural, inspirado en las filigranas de origen Mudéjar. También en la intervención de los nuevos solados del circuito, se utilizan gráficos de corte en la piedra (sobre relieve), inspirados en filigranas de origen mudéjar en composición con grafismos de detalles de fachadas Platerescas.

Estado actual
Hemos detectado el deterioro de los espacios urbanos en Hornachuelos. Una carencia de un plan rector con normativas urbanas claras, que se refleje en la funcionalidad y apariencia de los espacios urbanos. Disgregación del tejido urbano en algunos sectores y falta de aprovechamiento de los espacios para uso público.
La problemática de normativas que restrinjan la presencia de los automóviles en los espacios públicos del poblado, reorganizando a estos. La ausencia de sectores urbanos para uso recreativo-contemplativo, con esto la falta de relación directa con el precioso paisaje de la naturaleza que rodea a Hornachuelos.
Es por esto que como primera medida proponemos como plan general el ubicar a Hornachuelos dentro de un circuito turístico obligado para esta región del Sur de España. Proponemos un circuito peatonal, mediante la intervención de nuevos solados en piedra natural de la región, y nuevo diseño de mobiliario urbano general. Este circuito se inicia en el ingreso del poblado, comprendiendo las calles: (calle Mayor-La Palma y calle Caridad). Desde el edificio del Ayuntamiento el mismo toma dirección hacia la plaza Principal, pasando por el atrio de la Iglesia de Santa María de Las Flores, (modificación de ingreso al atrio existente), y con esto, mejor accesibilidad a la plaza por medio de escalinata y rampa opcional. Desde allí, el circuito toma mayor importancia espacial gracias a la creación de una rambla-explanada de solados en madera natural, que conecta la plaza Principal con la plaza de Armas. Proponemos un nuevo cruce desde la Rambla hacia la Plaza de Armas, donde este sector se convertiría en el remate del circuito, (espacio de recreación-contemplación: bar-mobiliario urbano).

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

 La finalidad de la creación de una rambla-explanada es principalmente la relación contemplativa de Hornahcuelos hacia el paisaje natural, también por medio de la conexión peatonal donde es posible descender al sendero natural peatonal por medio de un elevador. También se prevé un gran espacio expositivo (ferias del pueblo, ubicación de un escenario para conciertos, si fuera necesario).-

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

 INTERVENCION DEL ESPACIO PÚBLICO:

1-Plaza Principal/Explanada-rambla: Se propone un nuevo diseño de solados, donde se diferencia un espacio de circulación hacia las visuales del paisaje, (solados de madera natural), y otro sector de permanencia y recreación, (solados de piedra natural), donde se ubicara el nuevo mobiliario urbano, junto a la pieza escultórica “balanza de la razón”. Pieza que gracias a su morfología permeable no interrumpe las visuales, generando un valor cultural añadido en el lugar y la atención del peatón, antes de encontrarse con la sorpresa del paisaje natural de Hornachuelos.
2-Plaza de Armas: Se propone a este lugar como remate del circuito peatonal turístico de Hornachuelos, donde se ubicara una pequeña explanada sugiriendo usos contemplativos, de permanencia, ej. Bar-sector al aire libre
3-Sector Ermita del Salvador: Intervenimos este sector existente, (plazoleta), convirtiéndolo en lugar de recreación y descanso, por medio de una estructura de mobiliario urbano. Desde el mobiliario (asientos), orientamos las visuales de los peatones hacia el edificio del Ayuntamiento.
4-Nueva Plaza del Mirador: La propuesta consiste en restringir el uso actual de estacionamiento vehicular. Entendemos la importancia de este espacio público incorporado al nuevo circuito sirviendo como apoyo también, a la nueva casa de huéspedes próxima a la plaza, (casa calle La Palma n|37).

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//SpainINTERVENCION EDILICIA:

1-Antigua casa de Huespedes: Propuesta de Nueva Casa Vecinal y Biblioteca Pública de Hornachuelos
Se propone la intervención refuncionalizandola como Casa Vecinal y Biblioteca Pública, por su alto valor patrimonial y testimonio de valor cultural para los pobladores de Hornachuelos. Se interviene en todos los niveles de la casa, especialmente en la planta primera, donde surgen los tragaluces que iluminaran los patios internos y nueva biblioteca. Se proyecta en planta baja, entre otros usos, talleres culturales, y sala de reuniones vecinales. (ver img maqueta y planimetría en panel pcipal.)
2-Casa de La Cultura: Reforma y ampliación en 3 nivel: creación de espacio para talleres de actividades culturales, (panorámica hacia plaza y paisaje natural). (ver en maqueta pcipal en panel).
3-Antigua casa calle La Palma 37: Propuesta de nueva casa de huéspedes.
4-Restauracion de fachadas en casas de patrimonio histórico dentro del circuito turístico. (Ver esquema en panel principal).

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//SpainCristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain

Cristian Ferrera Architecture · "HornachuelosDowntownReactivation" REthinking architecture competitions 2016//Spain